Fasolka po bretońsku Marty

Składniki

1 opakowanie fasolki 0,5 kg
3 kiełbasy zwyczajne
40 dag boczku wędzonego
1 przecier pomidorowy pudliszki
3 cebule

PRZYPRAWY:
liście laurowe ziele angielskie
majeranek
pieprz
sól
vegeta

Przygotowanie

Fasolkę namoczyć przez noc do następnego dnia.
Gotować w tej samej wodzie co się moczyła posolić 1 łyżkę stołową.
Boczek pokroić na kwadraciki usmażyć na patelni bez oleju .
Usmażony boczek wrzucić do gotującego się grochu.
Następnie obrać i pokroić w połówki kółek kiełbasę i usmażyć na oleju na patelni również dodać do gotującej się fasoli.
Następnie pokroić cebulę w talarki i lekko podsmażyć na oleju . Jka cebula będzie już miękka dodać do niej przecier pomidorowy i z pół szklanki wody . Chwilę dusić cebulę z przecierem poczym dodać do gotującej się fasoli.
Dodać z 5 ziarem ziela angielskiego , następnie z 5 liści laurowych i 2 łyżki majeranku.
Całość gotować na wolnym ogniu dolewając wody tak aby fasolka cały czas była zakryta.
Zagęścić (0,5 l wody i 2 łyżki mąki ) wymieszać i wlać przez sitko .
Wszystko dokłanie wymieszać .
Całość gotować z 0,5 godziny na wolnym ogniu aż fasola będzie miękka

SMACZNEGO

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: