Mój barszcz ukraiński

Składniki

paczka suszonych buraków (lub kilo świeżych)
2 małe marchewki
200g drobnej białej fasoli
kawałek selera
ćwiartka małego pora
liść laurowy
koperek (może być suszony)
połówka cebuli
2-3 łyżki soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
sól, pieprz

Przygotowanie

Barszcz ten może być równie dobrze robiony zimą (wersja suszonych warzyw jest tak samo smakowita:)

Fasolkę moczymy parę godzin z liściem laurowym (ja zostawiam na całą noc lub jak zapomnę rano, ale wtedy trzeba dłużej gotować) wsypujemy do garnka, zalewamy dużą ilością wody i gotujemy aż zacznie mięknieć. Następnie wrzucamy po kolei buraki, cały kawałek selera, oraz pokrojone drobno pory, cebulę, marchew. Wszystko gotuje się dosyć długo, ale efekt jest tego wart:-)

Jeśli chodzi o przyprawy, to jak zawsze mówię według smaku i uznania. Ja dodaję sól, mieszankę pieprzów, troszkę warzywka (vegeta, ziarenka smaku, itp), cytrynę, a na koniec posypuję koperkiem i podaje z kromką chleba. Fasola jest bardzo syta więc barszcz moze swobodnie być obiadem 2 w 1.
Smacznego!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: