Ciasto jabłkowo-budyniowe

Składniki

Ciasto:
– 0,5 kg mąki,
– kostka margaryny,
– 1 szklanka cukru,
– 2 jajka,
– kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa:
– 1 litr mleka
– 3 budynie śmietankowe/waniliowe
– jabłka (ok. kilograma na dużą blachę)
– cukier tyle ile wymagają budynie (albo mniej – będzie mniej słodkie)
– cukier waniliowy
– cynamon

Przygotowanie

Jak przyrządzić?
Jabłka obrać, pokroić w ósemki, posypać cukrem waniliowym i odrobiną cynamonu i odstawić. Składniki ciasta zarobić (ja wyłożyłam wszystko na stolnicę i pociachałam nożem, a potem skleiłam) i podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować i rozłożyć na blasze, wyłożyć też na bokach. Druga w tym czasie wędruje do lodówki. Na spodniej części ciasta wyłożyć jabłka. Ugotować budyń i gorącym zalać jabłka. Drugą część ciasta rozwałkować i ułożyć na masie budyniowej. Piec w temperaturze 200 stopni, ok. 40 min do zrumienienia góry.
UWAGI: 3 budynie zrobić w 1 litrze mleka – będzie się łatwiej kroiło. Można też ew. drugą część ciasta zamrozić i potem zetrzeć na grubych oczkach na ciasto. Można spróbować również z budyniem wiśniowym.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: