Jablka z chrzanem

Składniki

5 kg jablek
100 g chrzanu /lub wiecej, jak kto lubi/
1 szklanka octu 10% /cca 200 ml/
1 kg cukru

Przygotowanie

Jablka i chrzan utrzec na drobnej tarce, dodac cukier i ocet.
Dobrze wymieszac. Naplenic male sloiczki. Nie trzeba pasteryzowac.
Za pare dni dobre do jedzenia.
Przechowywac w chlodnym miejscu.

Swietny dodatek do wedlin, do golonki, do miesa z rosolu.
Po wymieszaniu z bita smietana otrzymujemy krem, ktorym smarujemy plasterki szynki i zwijamy w ruloniki. Przed podaniem ozdobic natka zielonej pietruszki.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: