Pizza po góralsku z plasterkami oscypka

Składniki

50 dag.mąki
sól
3 dag.drożdży
3,5 łyżki oleju
0,5 okrągłego oscypka
3 duże pieczarki
15 dag.startego żółtego sera
5 plasterków wędliny
0,5 cebuli
keczup
przyprawa do pizzy
sosy:ziołowy i meksykański

Przygotowanie

1.Mąkę wsypujemy do miski.Dodajemy sól i drożdże.Wlewamy olej i szklankę letniej wody,mieszamy.Zagniatamy ciasto.Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
2.Cebulę i pieczarki obieramy.Oscypka i pieczarki kroimy w plastry,cebulę i wędlinę w małą kostkę.
3. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok.2 cm.Na blasze rozkładamy papier do pieczenia i wykładamy ciasto.
4. Równomiernie rozsmarowujemy cienką warstwę keczupu,posypujemy przyprawą do pizzy.Kolejno wasrstwami układamy:cebulę,wędlinę,pieczarki i oscypka.Następnie równomiernie posypujemy żółtym serem.
5. Pizzę pieczemy ok.15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni,aż żółty ser się lekko przyrumieni.Podajemy z sosami:ziołowym i meksykańskim.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: