zupa gulaszowa

Składniki

1-1,2 kg mięsa wieprzowego (np.łopatki)
po pół zielonej i czerwonej papryki
20 dag pieczarek
2 średnie czerwone cebule
kostka rosołowa warzywna
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
majeranek
1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki
marchew
pietruszka
kawałek selera
ziemniaki (3 -4 szt)
3 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego
op.Gulaszu Fix Knorra
olej (kilka łyżek)
sól, pieprz

Przygotowanie

Mięso sprawić- usunąć zbędny tłuszcz i ew.chrząstki; pokroić w kostkę. Obsmażyć na kilku łyżkach oleju. Przełożyć do większego garnka (min.4 l ) Na pozostałym oleju zeszklić poszatkowana cebulę, dodać do mięsa. Zalać wodą tak aby przykryła mięso + 5 cm ponad (część pewnie odparuje). Gotować. Dorzucić ziele ang., liście, kostkę oraz pokrojone w kosteczkę marchew, pietruszkę i seler. Po ok.50 min. dodać obrane ziemniaki i papryki, pokrojone w niedużą kostkę, oraz pieczarki w półplasterki. Ok.15 min. przed końcem gotowania dodać sproszkowana paprykę, sól, pieprz, koncentrat pomidorowy, zamieszać. Gulasz rozrobić w ok.200 ml gorącej wody, dolać do zupy i gotować jeszcze chwilę, aż zgęstnieje.

Podawać z pieczywem. Smacznego!

Z tej ilości składników wychodzi ok.3 l zupy.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: