purre z rabarbaru i truskawek

Składniki

Składniki:

40 g płatków owsianych
30 g mieszanych bakalii
1 łyżka miodu płynnego
350 g rabarbaru obranego
2 łyżki cukru
250 g truskawek
150 g mascarpone
2 łyżki cukru waniliowego
szczypta cynamonu

Przygotowanie

1.
Rozgrzej piekarnik do 175 st Blachę spryskaj wodą i ułóż na niej papier do pieczenia.
2.
Bakalie zmiksuj z płatkami owsianymi,dodaj miód. Wymieszaj i wysyp na blachę, wyrównaj zwilżoną łyżką. Przykryj z wierzchu pergaminem i wstaw do pieca na 15 -20 minut.
3.
Rabarbar pokrój na cienkie plasterki (ok. 3 mm). Wrzuć do garnka, dodaj 2 łyżki wody i 2 łyżki cukru, gotuj pod przykryciem aż zmięknie. Dodaj truskawki i gotuj na małym ogniu (też pod przykryciem) 10 minut. Ostudź
4.
Wyjmij kruszonkę z pieca i ostudź.
5.
Mascarpone wymieszaj z cukrem waniliowym. Dodaj szczyptę cynamonu.
6.
Kruszonkę pokrój na małe kwadraciki lub pokrusz.
7.
Ułóż puree w pucharkach, przykryj mascarpone, posyp kruszonką, ozdób miętą.

Moja 4 letnia córcia uwielbia do tego deseru chrupiącą kruszonkę z płatków owsianych, bakalii, miodu i syropu klonowego, ale świetnie się sprawdza tez posypka z dmuchanego ryżu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: