Zupa grzybowa z suszu

Składniki

10-15 grzybów suszonych
1 marchewka
2-3 ziemniaki
2-3 łyżki kaszy jęczmiennej
zielona pietruszka
śmietana 18%
pieprz, sól, zioła

Przygotowanie

Grzyby zalewamy wodą (ok.2 litrów) i odstawiamy na kilka godzin lub na noc. Grzyby kroimy w cienkie paseczki i z powrotem wrzucamy do garnka.
Gotujemy z listkiem laurowym, dodajemy pokrojoną marchew, ziemniaki i wypłukaną kaszę. Doprawiamy śmietaną, solą i pieprzem. Ja dodaję też suszoną, rozkruszoną w dłoniach na proszek natkę selera i pietruszki. Mozna dodać kostkę rosołową, ale nie jest to konieczne.
Podajemy z dodatkową śmietaną i mnóstwem zielonej pietruszki.

Smacznego🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: