Syrop z kwiatów czarnego bzu

Składniki

18 dag (15-20 sztuk średniej wielkości kwiatostanów czarnego bzu oczywiście z terenu ekologicznie czystego)
1 l wody
1 kg cukru
1 cytryna – wyszorowana i sparzona – pokrojona razem ze skórką
1 łyżeczka kwasku cytrynowego (niekoniecznie)

Przygotowanie

Zagotować wodę z cukrem, kwaskiem cytr. i cytryną –
wystudzić,
Dać do tego kwiaty bzu zerwane w suchy słoneczny dzień, bez ogonków, NIE PŁUKAĆ gdyż najwięcej cennych składników znajduje się w pyłku.
Zostawić na 48 godz. Po tym czasie zlać sok, przelać do słoików i zapasteryzować lub zagotować i wlewać do wyparzonych słoików ,zamknąć i odwracać do góry dnem.

P.S. Przepis wg siostry Leonilli z Radia Maryja.
Robiłam parę razy, bardzo dobre w zimie na przeziębienia. Z podanych proporcji wychodzi ok. 9 małych słoiczków syropu. Smacznego!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: