Pasta pomidorowa aromatyczna

Składniki

5 kg pomidorów.
50 dag kwaśnych jabłek,
50 dag cebuli,
50 dag cukru,
10 dag soli,
10-12 goździków,
20 ziaren pieprzu,
0,5 g gałki muszkatołowej,
po 1 dag imbiru, mielonego cynamonu, mielonej papryki, cząbra i bazylii

Przygotowanie

Pomidory, cebulę i jabłka umyć, pokrajać i razem dusić początkowo pod przykryciem, a gdy zmiękną, podgrzewać w odkrytym rondlu. Po pewnym czasie przetrzeć, dodać przyprawy i nadal podgrzewać często mieszając. Gdy pasta osiągnie konsystencję gęstego kremu, przełożyć do słoików do pełna i zamknąć.

źródło: Zdzisława Skrodzka "Kompoty marynaty dżemy"

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: