Muffiny pomarańczowe

Składniki

75 g masła
250 g mąki
25 g zmielonych migdałów
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
75 g cukru
skórka otarta z 1 pomarańczy
100 ml soku wyciśnietego z pomarańczy
100 ml pełnotłustego mleka
1 jajko

Przygotowanie

Masło rozpuścic i ostudzic. W jednej misce wymieszac mąkę, migdały, sodę, proszek do pieczenia, cukier i skórke pomarańczową. W drugiej misce wymieszac sok, mleko i jajko, a następnie ostudzone masło. Płynne składniki wymieszac z suchymi (mile widziane grudki). Przełożyc do foremek wysmarowanych masłem lub wyłożonych papilotkami. Piec w 200 stopniach ok 20 minut.

Przepis pochodzi z książki Nigelli.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: