Placuszki z wątróbki

Składniki

0,5 kg wątróbki drobiowej
mleko do namoczenia wątróbki
2 jajka
2-3 cebule
1 jabłko
kilka czubatych łyżek bułki tartej
natka pietruszki
sól, pieprz
olej

Przygotowanie

1) Cebule i jabłko kroimy na niezbyt drobne kawałki (i tak będą zmielone) i dusimy razem aż cebulka zmięknie.
2) Namoczoną wcześniej w mleku i obraną z błon wątróbkę osuszamy i wrzucamy do miksera. Po zmiksowaniu wyjdzie niezbyt ładna papka, ale prosze się nie zrażać😉
3) Dodajemy przesmażone cebule i jabłko, jajka (jak ktoś woli może być tylko 1 szt.), bułkę tartą, natkę i przyprawy do smaku, miksujemy raz jeszcze. Ilość bułki podaję na oko, gdyż każdy sam musi wyczuć kiedy masa będzie miała odpowiednią do smażenia konsystencję (trochę gęściejszą niż na placki ziemniaczane).
4) Na rozgrzanym oleju smażymy nieduże placuszki, uważając żeby się nie przypaliły. Osączamy na papierze kuchennym i podajemy z ulubionymi dodatkami. Nam najbardziej smakują z buraczkami na zimno.
Smacznego🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: