Gruszka w klatce

Składniki

• 4 spore gruszki
• 3 łyżki cukru
• 2 łyżki gęstych konfitur morelowych

C i a s t o p ó ł f r a n c u s k i e :
szklanka mąki
125 g masła roślinnego
125 g twarogu
pół łyżeczki soli

Przygotowanie

Mąkę przesiewamy na stolnicę, twaróg przeciskamy przez praskę (lub kupujemy taki gotowy mielony twarożek), masło krajemy na drobne kawałki. Wszystko razem zagniatamy na gładkie ciasto, zawijamy w folię aluminiową lub pergamin i wkładamy na pół godziny do lodówki (może być na dłużej). Możemy ciasto przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce do chwili pieczenia.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość pół centymetra (stolnicę i wałek posypujemy mąką). Wycinamy 4 kółka o średnicy ok. 9 cm i kładziemy je na blasze. Pozostałe ciasto kroimy w paseczki.

Robimy syrop z cukru i 2 łyżek wody, dodajemy do niego łyżkę konfitur. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.

Gruszki obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne od spodu, tak aby została w każdej gruszce podłużna dziurka. Gruszki zanurzamy w ciepłym syropie na kilka minut, następnie do dziurek dodajemy po troszce konfitury i natychmiast stawiamy gruszkę na wyciętych kółkach ciasta (uważając, aby konfitura nie wyleciała) ogonkiem do góry oczywiście. Z paseczków pozostałego ciasta robimy ubranka dla gruszek. Brzegi paseczków przyklejamy do kółeczek i łączymy wszystkie razem na szczycie gruszki. Otrzymamy w efekcie klatkę, w której znajduje się gruszka.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st C i pieczemy przez 25 minut. Gdy ciasto będzie jasnozłote, wyjmujemy i polewamy resztą syropu. Możemy podać na zimno i na gorąco. Jak kto woli.

Podany przepis pochodzi z książki "Vademecum łakomczucha"Aliny i Pauliny Fedak, Warszawa 1987

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: