Ruloniki wołowe z kalifornijską śliwką

Składniki

50 dkg polędwicy wołowej

8 plasterków wędzonego boczku

8 śliwek kalifornijskich

2 cebule

keczup pikantny

sól, pieprz

Przygotowanie

1. Oczyszczone mięso pokroić na 1,5 cm. grubości plastry a następnie zbić je tłuczkiem do mięsa.

2. Każdy kawałek mięsa przyprawić solą i pieprzem oraz posmarować z jednej strony keczupem.

3. Na keczup kładziemy plaster boczku, plasterek cebuli i jedną śliwkę.

4. Plastry mięsa zwijamy w ruloniki i spinamy wykałaczką.

5. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy ruloniki, a gdy się zrumienią , podlewamy małą ilością wody i na niewielkim ogniu dusimy do miękkości.

6. Zraziki mają super smak, ale wart uwagi jest także sosik, który otrzymujemy po zagęszczeniu wywaru, który powstał podczas duszenia mięsa.

Przepis zaczerpnęłam już dawno z książki " Kuchnia Polska". Troszkę go zmodyfikowałam i bardzo lubię z niego korzystać, bo te roladki mają swoisty smak, ale muszą być z polędwicy wołowej. Polecam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: