Przekładany placek makowy

Składniki

Ciasto:
2,5 szkl. maku
1,5 szkl. cukru
8 jajek
pół kostki masła (12 -15 dag)
0,5 szkl. bułki tartej
1 łyżka miodu
1 łyzka zmielonych migdałów
1 łyżka skórki pomarańczowej
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
2 szkl. mleka
pół kostki masła
1 budyń waniliowy (zamiast budyniu może być krem karpatka)
trochę soku z cytryny
esencja, np. arakowa

Dodatkowo:
opakowanie polewy czekoladowej

Przygotowanie

Mak sparzyć i zemleć.

Masło utrzeć z cukrem i jajkami. Dodać bułkę tartą, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i miód. Na końcu stopniowo dodawać mak. Wsypać migdały, skórkę pomarańczową i wymieszać. Blaszkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i piec w temperaturze 180 stopni.

Ugotować budyń wg. przepisu na opakowaniu. Utrzeć masło i powoli dodawać budyń. Wymieszać z sokiem z cytryny i esencją.

Upieczony wcześniej placek przekroić i przełożyć kremem. Polać polewą.

Gotowe:) SMACZNEGO ;]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: