Ciasto śliwkowe z kruszonką

Składniki

na ciasto:

mąka – 2,5 szkl.
cukier – 1 szkl.
maślanka – 1 szkl.
jajka – 3 szt.
olej – 0,5 szkl.
cukier waniliowy – 1 op.
proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
sliwki,

na kruszonkę
pól kostki masła,
mąka do kruszonki – 180 g
cukier do kruszonki, 100 g

Przygotowanie

Wymieszać ze sobą wszystkie składniki, aż do połączenia (nie trzeba używać miksera). Wylać ciasto na wysmarowaną masłem i posypaną mąką blachę (moja 25 x 36 cm). Na cieście ułożyć wypestkowane śliwki (skórką do dołu) i posypać całość kruszonką.

Piec w piekarniku 45-50 min w temp 170 st C.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: