Winogrona w alkoholu

Składniki

1,2 kg jasnych winogron,
1,2 kg ciemnych winogron,
40 dag cukru,
1 l alkoholu 40%, najlepiej śliwowicy.

Nalewka winogronowa jest na słój 3-litrowy.

Przygotowanie

Winogrona umyć i osuszyć. Oddzielić duże owoce od małych. Duże, na przemian ciemne i jasne, ułożyć w słoju. Z małych wycisnąć sok i jeżeli trzeba dopełnić wodą – powinno się uzyskać 400 ml płynu. Do soku dodać cukier, mieszać i gotować na małym ogniu 10 minut. Gdy ostygnie, wlewać do słoja z owocami, dopełnić alkoholem. Dokładnie zakręcić wieczko i pozostawić słój w ciemnym i chłodnym miejscu na minimum 2 miesiące.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: