Szarlotka z przepisów babuni

Składniki

Składniki:

450g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
400g cukru – moim zdaniem 300g wystarcza
250 masła/margaryny
6 jajek
1 szklanka mleka
700g jabłek
2 czubate łyczeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Przygotowanie

Sposób wykonania:

Cukier ucierać z masłem, gdy masa będzie gładka dodawać stopniowo po jednym żółtku. Następnie dodawać na przemian przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem i mąkę ziemniaczaną, oraz mleko i cukier waniliowy. Na końcu delikatnie wmieszać z dobrze ubitą pianą z białek. Ciasto wylać na dużą blachę (ok 39×24) wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką. Jabłka uprzednio obrane, pokrojone w kawałki ułożyć na cieście – mogą zatopić się w cieście ( ja zrobiłam tak: na spód wylałam połowe ciasta wyłożyłam jabłkami i zalałam resztą ciasta) Piec około 50 min w temperaturze 150 stopni – termoobieg (jakbyście robili tak jak ja to piec dłużej około 60-70 min)

Ciasto bardzo pulchne i pyszne😀

Moje dzieło:

piekłam po raz kolejny (13.11.2009):

Dałam 5 średnich jabłek, a myśle że śmiało mogło być więcej. Tylko pokroiłam je na kawałki wielkości ok 3cm. Ciasto mega pulchne.

Zapraszam do wypróbowania przepisu i życzę smacznego🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: