Rycerski gulasz

Składniki

75dag miesa pokrojonego w kostke jak na gulasz(wołowe, wieprzowe, cielęce), 15dag wedzonego boczku, 40dag małych pieczarek, 1 peczek dymki, 2 listki laurowe, 1szkl.rosołu z kostki np.warzywny, 6łyżek oliwy lub oleju, sól, pieprz vegeta i sok z cytryny.

Przygotowanie

Mieso natrzec sokiem z cytryny i vegetą, zawinąc w folię spożywcza i włożyc do lodówki na 30-60min.Boczek pokroic w kostke,2dymki tez w kosteczke i zeszklic na oliwie.Dodac mieso i lekko zrumienic.Zalac gorącym rosolem, dodac listki laurowe.Pozostałe dymki przekroic na połówki.Pieczarki oczyścić, wieksze pokroic na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny i z dymkami dodac do miesa.Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok30min.(mieso i pieczarki powinny zrobic sie miekkie)Doprawić.Mozna posypać posiekanym szczypiorkiem z dymki.Podawac z kluskami, makaronem lub ziemniakami z wodyW wersji luksusowej np. na domowe przyjecie bulion zastapic czerwonym wytrawnym winkiem.

Polecam cos pysznego!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: