Pasztet Domowy Drobiowo-Wieprzowy

Składniki

Kurczak ok. 2kg

Podgardle wieprzowe surowe, bądź inny tłuścioch ok.0,5kg

Wątróbka wieprzowa ok.0,5 kg

Marchew dorodna 3 szt.

Seler średni 1szt.

Pietruszka 1szt.

Cebula średnia 3szt

Bułka z przedziałkiem 3 szt

Jaja 3 szt

Przyprawy:

Sól, Vegeta, ziele angielskie 10 ziarenek, pieprz, liść laurowy 8 listków, 3 kostki bulionu

Do przygotowania formy

Troszkę masła, bułka tarta.

Przygotowanie

Kurczaka, podgardle wieprzowe, wątróbkę wieprzową czyścimy myjemy porcjujemy na mniejsze części po czym wrzucamy do gara. Wszystko to zalewamy wodą i zaczynamy gotować. W momencie zagotowania wywar należy odszumować .Po tej czynności dorzucamy marchew selera ,pietruszki e, cebule oraz przyprawy według uznania i smaku (Ja osobiście robię wywar troszeczkę mocniejszy niż na rosół)

Wszystko to gotujemy do miękkości a nawet może być lekko rozgotowane.

Bułki namaczamy w wywarze, gdzie gotował się kurczaczek i reszta produktów

Po ugotowaniu mięso z kurczaka oddzielamy od kości i wraz z podgardlem, wątróbką , marchewką, selerem , pietruszką ,cebulą i bułkami rozmoczonymi mielimy na maszynce do mięsa 2 a nawet 3 razy.

Po zmieleniu, wszystko razem dobrze wyrabiamy dodając 3 jaja. Jeśli konsystencja wyrobionego ciasta jest zbyt gęsta, dodajemy odrobinę wywaru w którym gotował się nasz kurczaczek

Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. (Ja używam podstawy naczynia żaroodpornego)

Do tak przygotowanej formy wrzucamy wymieszany produkt na pasztet i do piekarnika .

Temperatura 180st. Czas pieczenia 1h 15min.

Po wystygnięciu możemy zajadać się do woli

Smacznego

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: