Pikantna dynia na zimę

Składniki

3 kg dyni
1 kg cebuli
1/2 kg cukru
1 łyżka soli

1 litr octu winnego
3 łyżki musztardy
6 sztuk czerwonej papryki

1 łyżka przyprawy curry
1 łyżka (lub więcej) pieprzu cayenne
3 łyżki czerwonej, słodkiej papryki w proszku
4 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie

Dynie obieramy, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę. Cebulę obraną i
pokrojoną w plasterki mieszamy z dynią. Dodajemy cukier i sol, mieszamy i odstawiamy na noc.

Na drugi dzień dodajemy paprykę oczyszczoną z gniazd i pokrojoną w paseczki. Zalewamy octem wymieszanym z musztardą. Gotujemy na małym ogniu 30 minut.

Odejmujemy troszkę zalewy z garnka i rozrabiamy w niej przyprawy (curry, pieprz, paprykę i mąkę), tak aby nie bylo grudek. Dodajemy tą mieszankę do garnka, dobrze mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut.

Przekładamy gorące do słoiczków, dobrze zakręcamy i odstawiamy na 5 minut do góry nogami.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: