Ekspresowe ciacho truskawkowe

Składniki

Opakowanie biszkoptów okrągłych (ok. 120g)

Masa truskawkowa:
1/2 L jogurtu truskawkowego
1/2 L śmietany kremówki 30%
1/2 szklanki cukru pudru
2 galaretki truskawkowe (po 90 g)
30 – 50 dag świeżych truskawek

Wierzch:

galaretka truskawkowa

Przygotowanie

Dno blaszki (25×30) lub większej tortownicy wyłożyć biszkoptami.

Masa truskawkowa:
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie delikatnie łączyć śmietanę z jogurtem truskawkowym. Galaretki rozpuścić w 300ml wody i gdy zaczną tęże, wlać do masy. Na końcu wsypać pokrojone drobno truskawki. Gdy masa lekko zastygnie, zalać wierzch galaretką truskawkową (lub dwiema rozpuszczonymi w 3 szklankach wody).

Ciasto naprawdę bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Jeśli ktoś woli, może oczywiście zrobić je na cienkim biszkopcie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: