Delicja

Składniki

Biszkopt

4 jaja
1 szklanka cukru
7 łyżek wody
10 dkg mąki
10 dkg kartoflanki
1 opakowanie proszku do pieczenia

Krem na podwójną porcję

1/2 litra mleka
8 łyżek cukru
4 łyżki kartoflanki
1 żółtko
2 kostki margaryny
kakao lub wiórki kokosowe
2 galaretki

Polewa

6 łyżek cukru
2 łyżki kakao
3 łyżki wody
1 łyżka margaryny

Dodatkowo 4 paczki herbatników.

Przygotowanie

Biszkopt

Utrzeć żółtka z cukrem i wodą, do utartej masy dodać mąkę, kartoflankę oraz proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać. Dodać pianę ubitą z 4 białek i dobrze połączyć. Piec około godziny.

Krem:

Mleko, cukier, kartoflankę oraz żółtko zagotować cały czas mieszająć. Odstawić do wystygnięcia.

Polewa:

Cukier, kakao wodę i margarynę gotować około 3 minut ciągle mieszając.

Koncowe wykonanie:

Biszkopt po upieczeniu przeciąć na pół i przełożyć go zimnym kremem (czynnośi te wykonywać na blasze na której piekło się biszkopt!). Na górny biszkopt wylać 2 zimne galaretki przygotowane według przepisu na opakowaniu.Włożyć do lodówki by galaretka stężała. Na zastygniętą już galaretkę poukładać herbatniki i polać zimną polewą. Włożyć na godzinę do lodówki.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: