Zupa z Ratatouille

Składniki

ROSÓŁ:
2 plastry antrykotu wołowego (ok 500g)
2 marchewki
1 pietruszka
1 por
1 cebula
niewielka ilość wody, sól

RATATOUILLE:
4 ziemniaki
2 cukinie
2 bakłażany
3 cebule
5 dużych pomidorów lub puszka pomidorów 400g, koncentrat, ketchup
1 papryka czerwona i zielona
5 ząbków czosnku
2 łyżeczki tymianku
2 łyżeczki ziół prowansalskich
4 listki laurowe
sól, pieprz, chilli
oliwa

Przygotowanie

Bakłażany pokrojone w kostki posolić i odstawić na godzinę. Przez ten czas sporządzić rosół z niewielkiej ilości wody (ok. 2 l) – zupa ma być gęsta – mięso po ugotowaniu pokroić w kosteczkę i dorzucić do rosołu.
Po godzinie bakłażany opłukać pod wodą i osuszyć – odsączyć, posmarować oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 5-10 min – bakłażany muszą zmięknąć i się wysuszyć.
Warzywa po kolei w dużym rondlu przesmażyć na oliwie do odparowania: ziemniaki pokrojone w kosteczki (standardowo nie ma ziemniaków w Ratatouille), cebulę pokrojoną półtalarki, cukinię i paprykę pokrojone w kostki, bakłażany. Dodać pomidory (bez skórki, grubo porojone), doprawić solą, pieprzem chilli i tymiankiem, ziołami prowansalskimi i listkami laurowymi. Dodać warzywa do rosołu. Dodać koncentrat pomidorowy do smaku, ketchup i przeciśnięty czosnek. Podusić na małym ogniu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: