bakłażan z farszem

Składniki

2 – bakłażany

1 papryka czerwona

1 cebula

łyżka masła

puszka pomidorów

ok. 30 – 40 dag mięsa mielonego

woreczek ryżu

curry ( ja używam firmy PRYMAT)

zioła prowansalskie

sól, pieprz

ser żółty

Przygotowanie

Bakłażany myjemy, rozcinamy na pół, wydrążamy miąższ, przepłukujemy wodą, solimy wydrążone bakłażany i odstawiamy na kwadrans.

Drobnopokrojony miąższ przekładamy na sito i również solimy – pozostawiamy do odsączenia.

Ryż gotujemy z dodatkiem łyżeczki curry “al dente”.

Paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę, które potem nalezy lekko zeszklić na maśle.

Mięsko smażymy bez tłuszczu z dodatkiem soli i pieprzu, następnie dodajemy rozgniecione pomidory,ryż, papryke i cebulkę oraz przelany wodą i odsączony miąższ (ja dodaję połowe z całości wydrążonego miąższu, ale jeśli ktoś uwielbia bakłażany to może dodać całość) – doprawiamy ziołami prowansalskimi do smaku i chwileczkę gotujemy razem ciągle mieszając.

Bakłażany przelewamy wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem, wypełniamy farszem i posypujemy startym serem.

Tak przygotowane bakłażany układamy badź na blaszce pokrytej folią aluminiową bądź w naczyniu żaroodpornym ( w zależności czym dysponujemy) i zapiekamy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

SMACZNEGO !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: