Ziemniaki po węgiersku na kwaśno

Składniki

60 dkg ziemniaków 1,5 łyżki smalcu wieprzowego 1 łyżka mąki pszennej 1 mała cebula 50 ml kwaśnej śmietany 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki octu winnego sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Ziemniaki obrać, unyć, pokroić w plasterki (grubości ok. 1 cm) i ugotować w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzić. Wywar z ziemniaków ochłodzić i zachować. Na patelni rozgrzać smalec. Zeszklić na nim cebulę. Dodać zioła i mąkę. Poddusić do zgęstnienia sosu. Dodać ziemniaki i ugotować do miękkości. Posolić, popieprzyć i zakwasić octem winnym do smaku. (Potrawa musi mieć zdecydowanie kwaskowy smak). Podawać do pieczonych i smażonych mięs.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: