Leczo z kurczakiem

Składniki

Danie na trzy osoby:

duża pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 300g)
papryka w kolorze czerwonym, zielonym, żółtym
średnia cukinia lub 1/4 dużej cukinii (ok. 300g)
dwa małe pomidory lub jeden duży
mała cebula
duża marchewka
olej

Sos i przyprawy:

dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego
łyżka keczupu
szczypta papryki słodkiej mielonej, pół łyżeczki: majeranku, bazyli, oregano, ziół prowansalskich, szczypta pieprzu
przyprawa do kurczaka

Przygotowanie

1. Paprykę, cukinię po usunięciu środka, pokroić w paski.
2. Kurczaka, cebulę, marchewkę, sparzone, obrane i pozbawione gniazd nasiennych pomidory pokroić w kostkę. Pierś obsypać przyprawą do kurczaka, a pomidory – pieprzem i bazylią.
3. Przygotować dwie patelnie (jedna z przykrywką). Na pierwszą wlać tyle oleju, żeby widocznie pokrywał jej całą powierzchnię, a na drugą niewielką ilość. Do obu wrzucić cebulę i zeszklić. Następnie do pierwszej dodać paprykę, cukinię i marchew. Podsmażyć i dusić na małym ogniu pod przykrywką. Wsypać suszone zioła (bazylia, oregano, prowansalskie). Na drugiej dobrze podsmażyć kurczaka.
4. Po 15 minutach do warzyw dodać koncentrat pomidorowy, po około minucie keczup. Gdy warzywa będą już miękkie, wrzucić do nich pomidory, zamieszać. Po ok. 3 min. dołożyć kurczaka. Dusić ok. 5 min. Gotowe.

Smakuje z ryżem, makaronem, a nawet z ziemniakami.

Smacznego!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: