Duszona pieczeń marynowana w musztardzie

Składniki

dwa płaty mięsa na pieczeń
musztarda ostra
przyprawa do steku gruboziarnista
oliwa z oliwek
pieprz, sól

Przygotowanie

Pieczeń delikatnie rozbić tłuczkiem. Natrzeć przyprawą gruboziarnistą do steku. Przełożyć do miski, w której pieczeń będziemy marynować, dodać 4- 5 łyżeczek musztardy i 3 łyżeczki oliwy z oliwek. Delikatnie wymieszać. Jeśli ktoś lubi potrawy bardziej ostre, można dodać pieprzu i oprószyć solą – ale z umiarem, bo musztarda i przyprawa zawierają już sól. Odstawić tak przygotowane płaty pieczeni do lodówki – najlepiej na całą noc, ale można marynować je krócej.
Rozgrzać patelnię bez tłuszczu. Kłaść płaty pieczeni, opiec szybko z obu stron, uważać, aby się nie przypaliły, następnie wylać na mięso resztę marynaty oraz podlać wodą i dusić na małym ogniu ok. 30 min.

Mięso bardzo dobre w smaku, bardzo aromatyczne! Polecam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: