Nachos z mięsnym sosem meksykańskim wg M&Ł

Składniki

Nachos:

1,5 szklanki mąki
2 jajka
szczypta soli
woda
łyzka oleju

Sos meksykański:

0,5 kg mięsa mielonego
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 papryka słodka
1 papryczka chili (nie musi być cała, jeśli ktoś nie lubi mocno ostrych smaków)
przecier pomidorowy lub koncentrat pomidorowy
przyprawy: sol, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek, czosnek granulowany.
tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

Nachos:

Najpierw robimy placki tortilla: w tym celu wyrabiamy ciasto z podanych składników, dzielimy na 4 części i rozwałkujemy na cienkie placki. Placki te smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Tak przygotowane placki kroimy na trójkąty Wkładamy takie nachosy do mikrofalówki i włączmy na 700W na 3 min.Po tym zabiegu nachosy staną się suche i twarde.

Sos meksykański:

mięso mielone smażymy na rozgrzanym tłuszczu. przyprawiamy mięso podanymi przyprawami, nie żałując majeranku dodajemy do mięsa pokrojone drobno papryczki i wsypujemy kukurydze i fasolę smażymy aż papryka będzie miękka, następnie dodajemy przecier pomidorowy lub koncentrat pomidorowy. Jego ilośc zależy jak kto lubi. Doprawiamy jeszcze do smaku – danie powinno mieć wyrazisty ostry smak.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: