Ciasteczka maślane z dodatkami

Składniki

1 kg mąki
400 gr masła
4 jajka
2 szkl cukru
2 lyżeczki proszku do pieczenia
10 łyżek kwaśnej śmietany
otarta skórka z cytryny

DODATKI:
1 po łyżce cynamonu,imbiru,kurkumy

2 po 3 łyżki płatków owsianych i siemienia lnianego

3 kilka łyżek dżemu truskawkowego i z czarnej porzeczki

Przygotowanie

Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto i podzielić na 3 części.Do 1 dodajemy przyprawy-cynamon,imbir,kurkumę;do drugiej płatki owsiane i siemię lniane;a trzecia część pozostaje maślana-bez dodatków.Ciasto schładzamy w lodówce i wałkujemy na stolnicy na grubość od 3 do 5 mm i wykrawamy ciastka foremką

albo szklanką -czym kto woli lub ma.Ciastka maślane robimy z dodatkiem dżemu-na środku robimy dołek i wkładamy trochę dżemu.Pieczemy z termoobiegiem w 180 stopni 15 minut.
A oto wynik końcowy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: