Makrelowy przekładaniec

Składniki

Składniki:
2 opakowania pumpernikla

Masa makrelowa:
30 dag twarogu
1,5 makreli wędzonej (ok. 50-70 dag dwie makrele, bliżej 70)

Masa koperkowa:
30 dag twarogu, 200 g sera pleśniowego brie lub camembert
3 łyżki pokrojone koperku
2 cebule

Ponadto:
pozostałe pół makreli
ser żółty – ok 20 dag
sól, pieprz, przyprawa do ryb

Przygotowanie

Masa koperkowa:
Zmiksować twaróg, ser pleśniowy, cebulę drobno pokrojoną, koperek, doprawić do smaku. Ewentualnie, gdyby wydawało się za gęste dodać 1-2 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu

Masa makrelowa:
Rybę obrać ze skóry, pozbawić ości – także tych malutkich. Zmiksować rybę, twaróg doprawić przyprawą do ryb, solą, pieprzem

W keksówce (30 cm – jak będzie większa to wyjdzie niższy przekładaniec) wyłożonej folią spożywczą, tak, aby wystawała poza brzegi układać:
warstwę chleba – dopasować do foremki, odpowiednio przycinajac kromki, warstwę masy koperkowej, warstwę plastrów sera żółtego – można ewentualnie potrzeć, warstwę masy makrelowej.
Ostatnia musi być warstwa chleba po wierzchu cieniutko posmarowana masą koperkową. Na wierzch ułożyć kawałki ryby (pół makreli). Ewentualnie udekorować plasterkami cytryny. Całość zakryć wystajacą z keksówki folią, wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, najlepiej jednak na 12 godzin. Po tym czasie przełożyć na półmisek
SMACZNEGO!!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: