Zupa pomidorowo dyniowa z makaronem domowym

Składniki

wywar mięsny lub warzywny dla wegetarian

pomidory w puszce bez skórki
marchewka
por
dynia
natka pietruszki
papryka słodka mielona
koncentrat pomidorowy(opcjonalnie)
chili(opcjonalnie’)
sól
pieprz czarny mielony
śmietana
makaron domowy(ewentualnie kupny)

Przygotowanie

Do gotującego się wywaru mięsnego (mój był na pałce z kury i kościach cielecych-mniam) wrzucamy pomidory z puszki (lub świeże) pokrojoną w krążki marchewę z porem i gotujemy na niewielkim ogniu ok10 min,a następnie dorzucamy dynię pokrojoną w kostkęi gotujemy jescze 5-8 min od momentu zawrzenia zupy,tak aby dynia pozostała jędrna i krucha.W m-dzy czasie w osobnym garnku przygotowujemy makaron.Oczywiście najlepszy jest domowy.
Gdy zupa jest gotowa doprawiamy ją do smaku solą, pieprzem,cukrem chili,papryką słodka i ewentualnie koncentratem pomidorowym,jeśli jest mało esencjonalna.Do talerza wykładamy ugotowany al’dente makaron i dekorujemy kleksem śmietany oraz posiekaną natką.
Zupka jest pyszna,bardzo sycąca i energetyzująca.W sam raz na rozgrzewkę po jesiennym spacerze.Polecam i życzę smacznego.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: