Mokka z gruszkami Irenki

Składniki

Składniki na mala blaszkę 23 x 34 cm

275 g masła
250 g maki
200 g cukru
4 jaja
500 g twarogu
850 g gruszek z puszki
albo 1 kg świeżych
10 łyżeczek cappuccino w proszku
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Przygotowanie

150 g masła stopić, dodać cappuccino, wymieszać i przestudzić. Make, kakao i proszek do pieczenia przesiać na stolnice, dodać jedno jajko, 100 g cukru, sol i rozpuszczone masło z cappuccino. Zagnieść ciasto, uformować kulkę, która zawijamy w folie i wkładamy na 20 min. do zamrażalnika.

Twaróg zmielić, pozostałe jajka rozbić; oddzielić zoltka od białek. Resztę masła i cukru utrzeć dodając zóltka i twaróg. Białka ubić z odrobina soli i dodać do masy twarogowej.

Na dno blachy ucieramy (na tarce o dużych oczkach) 2/3 ciemnego ciasta, te przykrywamy masa twarogowa, gruszkami i posypujemy reszta ciasta.

Ciasto piec okolo 70 min. na 175° C

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: