Domowa tortilla

Składniki

4 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki margaryny
trochę wody

250 g piersi z kurczaka (lub mięsa mielonego)
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zielonej
1/2 papryki żółtej
średnia biała cebula
pół średniej czerwonej cebuli
duży pomidor
4 łyżki kukurydzy z puszki

mały jogurt naturalny
4 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu
2 ząbki czosnku
1/4 ogórka

przyprawy (oregano, chili, bazylia, sól, pieprz itd.)

Przygotowanie

Obie mąki wymieszać, dodać łyżeczkę soli i utrzeć z rozpuszczoną margaryną. Wlać trochę wody tak, aby powstało gęste ciasto. Uformować 4 placki i ułożyć je na blaszce posmarowanej olejem. Piec ok. 10 min w 200°C. Istnieje możliwość zrobienia dość gęstego ciasta jak na naleśniki i smażenia placków na patelni.
Mięso pokroić, przyprawić i usmażyć na oleju. Pokroić wszystkie warzywa, dodać kukurydzę, przyprawić i wymieszać.
Mięso i warzywa wyłożyć na plackach i zawinąć.
Przygotować sos czosnkowy łącząc ze sobą jogurt z majonezem, ketchupem, startym ogórkiem i zmiażdżonym czosnkiem. Podawać go do tortilli.
-SMACZNEGO-

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: