pasztet jak z puszki

Składniki

0,5 kg wątróbek drobiowych
4 duże pomidory
przyprawy:sól, pieprz, kminek
tymianek, koperek, bazylia-wg gustu
1 łyżka śmietany

Przygotowanie

Wątróbki dokładnie oczyścić i wrzucić do garnka z wodą, gotować ok 30min. W tym czasie myjemy pomidorki, kroimy-ze skórką-w kosteczkę. Ciepłe wątróbki wyjmyjemy z wody i przy użyciu blendera, rozcieramy je na tzw pudding, potem dodajemy pomidory i także rozcieramy je. Przygotowaną masę doprawiamy, przekładamy do miseczki żaroodpornej, smarujemy wierzch śmietaną, posypujemy ulubionymi ziołami i podpiekamy tak z 20min w piekarniku-180st C.
Po ostygnięciu jest gotowy do spożycia, wystarczy kromka chlebka, którą smarujemy naszym pasztecikiem i mamy pyszną kanapeczkę.

Ja używam tego paszteciku także jako masy do placka kruchego, kruchych pierożków, kulebiaka czy drożdżowych pasztecików.
smaczengo!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: