Irlandzkie Kwadraty

Składniki

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 tabliczki czekolady deserowej (nie więcej niż 220gram)

140g masła

1 szklanka cukru

dwie szczypty soli

4 jajka

½ szklanki likieru irlandzkiego lub toffi

Lukier:

Cukier puder

4 łyżki masła

4 łyżki likieru irlandzkiego lub toffi

ok. 125g serka twarożkowego (ja kupiłam mascarpone Piątnicy)

Przygotowanie

Ciasto:

mąkę, proszek do pieczenia i sól wsypać do średniej miski i wymieszać masło i startą na grubej tarce czekoladę włożyć do sporego garnuszka o grubym dnie (albo na płytce) i roztopić – trzeba to cały czas mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia zdjąć z ognia, dodać cukier – wyrobić mikserem dodać jajka – wyrobić mikserem stopniowo dodawać mąkę – wyrobić mikserem na gładką masę

przelać do formy, pieć ok. 25-35min. w temp. ok. 180st.

Lukier:

cukier puder przesiać przez sito i odmierzyć z tego 3 szklanki

zmiksować masło z twarożkiem, dodać likier i wyrobić, aż masa stanie się jednolita, bez grudek, stopniowo dodawać cukier i wyrobić na gładko

GDY CIASTO OSTYGNIE CAŁKOWICIE, wylać na nie lukier i wstawić do lodówki. Pokroić w kwadraty.

Ciasto przechowuje się w lodówce.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: