Makaron z nadzieniem z prawdziwków w serowej pianc

Składniki

Ciasto na makaron:
Żółtka 8 szt
500 g maki
20 ml oliwy

Farsz:
500g prawdziwków
2 szalotki lub 20 dag cebuli
1 peczek pietruszki
Czosnek 5 g
Sos:
50 g sera gruyer
10 g parmezan
3 zółtka
1 liść laurowy
200 ml smietany 36%
Sól, pieprz ,gałka muszkatołowa

Przygotowanie

Zagniatamy składniki na ciasto i odkładamy na ok. 30 min Następnie cienko rozwałkować i pociąć na paski szer 2 cm i długość 50 cm Gotować w osolonej wodzie a następnie ostudzić i osuszyć na ściereczce

Prawdziwki na farsz posiekać i podsmażyć z szalotkami czosnkiem i zielona pietruszką, ewentualnie można podlać bulionem drobiowym lub cielęcym Ostudzony farsz nakładać na wstążki makaronu i zawijać w kształcie ślimaka zapiec w piekarniku z parmezanem ok. 8 min 180oC

Sos
Zagotować śmietanie z czosnkiem gałką muszkatołową, liściem laurowym Postawić na w kąpieli wodnej dodać żółtka i stary ser

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: