Postne pierożki z gąskami

Składniki

Ciasto:
4 szkl. mąki pszennej + trochę do podsypywania przy wałkowaniu,
3 łyżki masła
1 jajko
sól, ok.1/2 łyżeczki

Farsz:
1 kg gąsek mrożonych (ew. innych grzybów jeśli nie macie gąsek, świeżych lub mrożonych),
2 łyżki masła
1 żółtko
1 cebula,
do smaku: sól, duża szczypta mielonego kminku, szczypta lubczyku, szczypta granulowanego czosnku,
łyżka posiekanej natki pietruszki,
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego czarnego lub ziołowego,
2 łyżki bułki tartej,

do polania: 4-6 łyżek masła + 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

W sezonie grzybowym dobrze jest pomyśleć o zabezpieczeniu zapasu grzybów na Święta. Gąski doskonale nadają się do pierogów, są jędrne i wspaniale smakują więc kiedy ich nazbieram to po dokładnym umyciu blanszuję je i zamrażam – do wigilijnym pierogów będą jak znalazł🙂

Grzyby rozmrażamy na sicie aby odciekł ew. nadmiar wody, siekamy na małe kawałeczki (nie mielę bo lubię czuć kawałki grzybów). Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę a kiedy się zeszkli dokładamy grzyby. Całość dusimy ok. 10-15 min. pod przykryciem. Następnie doprawiamy farsz solą, pieprzem i ziołami, smażymy bez przykrycia mieszając aż odparuje cały sos , odstawiamy do wystudzenia. Gdy przestygnie dodajemy natkę, bułkę tartą i żółtko, dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy jajko i roztopione, przestudzone masło. Mieszamy i dolewamy stopniowo tyle wody aby zagnieść miękkie, ale zwarte ciasto, wyrabiamy i odkładamy przykryte ściereczką na 30 min.. Następnie rozwałkowujemy dość cienko, szklanką wykrawamy parzystą ilość kółek. Na kółeczka (połowę ilości) układamy po czubatej łyżeczce farszu, brzeg zwilżamy bardzo delikatnie wodą, przykrywamy pozostałymi kółkami, dociskamy brzegi i palcami robimy szczypanki dookoła. Gotowe pierogi wkładamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy ok. 5 min.. Wyjmujemy łyżką cedzakową, osączamy dokładnie, wykładamy na talerze albo półmisek. Podajemy polane masłem pietruszkowym czyli roztapiamy masło, dodajemy do niego pietruszkę i chwilkę razem smażymy.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: