Ekspresowa babka z truskawkami

Składniki

# 1 szklanka mąki pszennej (użyłam więcej ok. 1 i 1/4szkl.)
# 1 szklanka cukru
# 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej (użyłam mniej ok. 1/2 szkl.)
# 125 g miękkiej (1/2 kostki) margaryny
# 2-3 jajka (użyłam 2 jajka)
# 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
# 500 g owoców truskawek

Przygotowanie

Całe jajka zmiksować z cukrem i margaryną na jednolitą masę. Na to przesiać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz zmiksować. Cisto przełożyć do tortownicy albo formy z kominkiem wysmarowanej masłem. Na ciasto wyłożyć owoce lekko “wpychając” je w ciasto. Mrożonych owoców nie rozmrażać, tylko obtoczyć w mące, oczywiście nie wpychać, bo i tak same lekko opadną.
Piec ok. 1 godziny (sprawdzać patyczkiem) w 180- 190 stopniach.
Upieczone wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Smacznego!🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: