sernik Ali polany czekoladą

Składniki

1 kg sera na sernik
6 jajek
małe opakowanie masła roślinnego
2 budynie waniliowe
szklanka cukru
szczypta soli
20 herbatników
szklanka bakalii

POLEWA
2 tabliczki czekolady
kilka łyżek mleka skondensowanego (niekoniecznie)

Przygotowanie

Pokruszyc herbatniki i rozłożyc na dnie tortownicy.
Zmiksowac wszystkie skłądniki sernika, domieszac budyń, wsypac bakalie.
Nastawic piekarnik na 240 C.
Wylac masę serową na herbatniki.
Wstawic do gorącego piekarnika na 15 minut.
Zmniejszyc grzanie na 170 C i piec jeszcze 45 minut.
Nakłuc drewnianym szpikulcem.
Jeżeli ciasto nie przykleja się do szpikulca, sernik jest gotowy.
Wyłączyc piekarnik i zostawic ciasto wewnątrz do ostygnięcia.
Rozpuścic na parze pokruszone czekolady.
Jeżeli to konieczne, dodac 2-3 łyzki mleka skondensowanego.
Rozsmarowac czekoladę na zimnym serniku.

Czekoladę rozpuszczamy w niezbyt gorącej kapieli wodnej.
Jeżeli para będzie zbyt gorąca, czekolada się zwarzy.

Zamiast polewac sernik czekoladą, możesz oprószyc go cukrem pudrem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: