Polędwica wieprzowa w kminkowym sosie

Składniki

To danie dla wiernych wielbicieli kminku – ma specyficzny i niepowtarzalny smak – mi najbardziej smakowało, gdy byłam w ciąży🙂

Składniki:
okolo 40-50 dag polędwicy wieprzowej
sól zmiękczająca mięso
smalec
sól
pieprz

Na sos:
kminek mielony – około 2 łyżek
kminek ziarenka – około 3 łyżek
1,5 szklanki rosołu warzywnego z kostki
2 szklanki mąki
2 łyżki śmietany
2 łyżki masła

Przygotowanie

1. Poędwicę myjemy, usuwamy ewentualne błonki, kroimy w poprzek włókien na 1-2 centymetrowe plastry.
2. Każdy kawałek polędwicy nacieramy solą zmiękczającą mięso, posypujemy pieprzem mielonym i odtstawiamy na 15 minut.
3. Na patelni rozgrzewamy małą ilość smalcu i smażymy kawałki mięsa z obu stron, aż zaczną się minimalnie rumienić.
4. Mięso zdejmujemy z patelni.

5. W suchym rondelku podgzrewamy przez chwilę mielony kminek, wrzucamy do niego masło, dodajemy odrobinę mąki i robimy zasmażkę.
6. Do zasmażki wlewamy rosół i mieszamy, aż się zagotuje.
7. W kubeczku rozrabiamy śmietanę z resztą mąki, dodajemy troszkę gorącego sosu i wlewamy wszystko do rondelka, zagotowujemy.
8. Do powstałego sosu wrzucamy mięso i całe ziarenka kminku, podrzewamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Gotowe🙂

Można podoawać z ziemniakami z wody, kaszą jęczmienną i wszystkim innym co lubimy🙂 Oczywiście nie powinno zabraknąć surówki!

SMACZNEGO!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: