śledzie na ostro

Składniki

0,5 kg śledzi w zalewie octowej (ja uzywam takich ze słoika )
1 duża cebula
1 puszka pomidorów krojonych
1 czerwona papryka
sól
pieprz
ostra papryka
vegeta
cukier
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
3 łyżki oliwy
2 łyżki octu

Przygotowanie

śledzie odcedzić na sitku

Pokroic cebule w “piórka”i podzielic na polowe, papryke w nie za dlugie paski
Rozgrzać oliwe w garnku i wrzucić papryke i połowe cebuli podsmarzyc ale tak aby nie zmiekly za mocno, dodac pomidory z puszki i przecier. Doprawić solą i pieprzem i ostra papryka.
Wszystko doprowadzić do wrzenia. Zestawić z palnika i odstawić do ostygnięcia

Drugą część cebuli wkladamy do naczynia i wlewamy ocet, dosypujemy odrobine cukru i vegety. wkladamy do mikrofalówki na 3 min. zeby odrobine zmiekla i ostawiamy az ostygnie

Śledzie kroimy w nieduże kawałki i ukladamy w pojemniku albo w misce( jak kto woli)
kladziemy na to cebule i polewamy wszystko naszym sosem. zamykamy pojemnik albo nakladamy folie do zywnosci wkladamy do lodowki na 24 godziny.

Sprawdzaja sie przy kazdej wiekszej imprezie domowej🙂 robie je w święta i wszyscy je uwielbiają🙂 Zycze smacznego

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: