Dziury

Składniki

Krem ajerkoniakowy:
25 dkg.masła
1 szkl. cukru
cukier waniliowy
6 żółtek
kieliszek wódki (100 ml.)
1 łyżeczka żelatyny
Krem czekoladowy:
1 k.masła
2 żółtka
cukier puder
cacao

Przygotowanie

Pieczemy 2 biszkopty – ciemny i biały

Krem ajerkoniakowy:
masło,cukier i cukier waniliowy utrzeć, dodawać po 1 żółtku i nadal ucierać, małymi porcjami wlewać wódkę i dalej ucierać pod koniec ucierania dodać rozpuszczoną żelatynę.

Krem czekoladowy:
żółtka utrzeć z cukrem pudrem (cukru dajemy wg uznania),cacao zaparzyć gorącą wodą (tak żeby powstała gęsta papka).Masło utrzeć po trochu dodawać utarte żółtka i na koniec cacao, można także dodać trochę wódki.

Ciemny biszkopt odwracamy do góry "nogami" i smarujemy cienką warstwą kremu czkoladowego,następnie kieliszkiem wycinamy dziury. Biały biszkopt smarujemy resztą kremu czek. Na biały biszkopt nakładamy biszkopt z dziurami kremem do góry lekko dociskamy. Do dziur wlewamy krem ajerkoniakowy, górę można popisać roztopioną czekoladą.

A to można wyczarować z powycinanych dziurek

Przepis mam już od kilku dobrych lat i nie wiem z jakiego źródła pochodzi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: