ciasto truskawkowo-marcepanowe

Składniki

biszkopt upieczony w blaszce, przekrojony na pół, lub dwa placki biszkoptowe
MASA I truskawkowa
1 jajko
1 żółtko
1/2 szklanki cukru
kostka masła
1/2 kg mrożonych truskawek (odsączonych)
MASA II marcepanowa
10 dkg mleka w proszku
25 dkg cukru pudru
1/2 kostki margaryny
1 białko
3/4 olejku migdałowego

Przygotowanie

MASA I
całe jajko+żółtko utrzeć z cukrem, dodać masło – utrzeć
rozmrożone uprzednio truskawki dodawać po 2 sztuki do masy i miksować
na placek biszkoptowy wyłożyc masę truskawkową, przykryć drugim plackiem
MASA II
roztopić margarynę, dodać mleko, cukier – "zagotować"
do gorącej masy dodać surowe białko i olejek, szybko utrzeć i szybko rozsmarować na górze biszkoptu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: