Piersi z kurczaka z borowikami

Składniki

450 g borowików (mogą być mrożone)
2 piersi z kurczaka
masło
1 cebula
100 ml białego wina
mąka
tymianek
twardy żółty ser
sól, pieprz

Przygotowanie

Borowiki rozmrozić, pokroić na plasterki. Piersi kurczaka przekroić, uformować cztery kotlety. Cebulę zemleć, podsmaźyć na łyżce masła. Dodać grzyby, odrobinę posolić i dusić 10 min. Wlać wino, dusić, aż wyparuje cały płyn. Piersi kurczaka obtoczyć w mące, posypać solą i pieprzem, krótko obsmażyć na dużym ogniu z odrobiną masła. Gdy się zrumienią, dodać grzyby, przyprawić tymiankiem, posypać tartym serem. Kotlety przełożyć na talerz, obłożyć grzybami. Podawać od razu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: