Piernik z jabłuszkami

Składniki

2szklanki mąki
1szklanka cukru
12,5 dag margaryny
2 jaja
50dag jabłek
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
margaryna i bułka tarta do formy

Przygotowanie

Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych otworach.Margarynę stopić i lekko przestudzić.Mąkę przesiac i wymieszać z sodą i przyprawami.Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dalej ucierając, dodawać stopniowo jabłka, margarynę , mąkę i aromat pomarańczowy. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.Formę z kominkiem posmarować margaryną i posypać tartą bułką. Przelać do niej ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 40-50 min. Po przestudzeniu posypać piernik cukrem pudrem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: