Kapusta ze skwarkami – bardzo oszczędna

Składniki

1 kg kiszonej kapusty (lekko kwaśna)

1 łyżka smalcu domowego

4 łyżki skwarek

sól

pieprz

1 marchewka

1 cebula

papryka mielona ostra lub słodka

2 liście laurowe

1 łyżka mąki

Przygotowanie

Kapustę kiszoną zalać wodą (wody ma być tyle, żeby kapusta była tylko przykryta). Dodać startą marchewkę, skwarki i liść laurowy. Gotować 50 min na małym ogniu.

Gdy kapusta jest już miekka, na patelni rozgrzać łyżkę smalcu i przesmażyć pokojoną w kosteczkę cebulę, na koniec dodać paprykę oraz mąkę i lekko zezłocić.

Wlać zasmażkę do ugotowanej kapustki i mieszając gotować jeszcze 2 min.

Przepis pochodzi od znajomej Bułgarki,od której dawno temu dostała go moja babcia.

Kapusta jest bardzo smaczna i oszczędna, polecam.

Smacznego.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: