Wyjątkowe ciasto cytrynowe

Składniki

Biszkopt:
4 jajka
szklanka cukru
szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia

Masa cytrynowa
2 szklanki wody
2 szklanki cukru
2 jajka
sok z 3 cytryn
2 budynie waniliowe
1/2 kostki masła

1/2 l śmietany kremówki
2 łyżeczki żelatyny
2 cukry waniliowe
herbatniki

Lukier:
15-20 dkg cukru pudru
sok z cytryny
trochę białka

Przygotowanie

Z podanych składników,lub według własnego sposobu, upiec biszkopt na prostokątnej blaszce.

Wodę, cukier, 2 żółtka, sok z cytryn i budynie wymieszać dokładnie ze sobą i zagotować do zgęstnienia. Masło rozpuścić z 2 białkami (uważać, by zbytnio się nie ścięły). Połączyć z masą cytrynową. Masa musi być dość kwaśna, jeśli tak nie jest dodać jeszcze soku z cytryny. Jeszcze ciepłą masę wylać na biszkopt.

Smietanę ubić z cukrami wanilioweymi i pod koniec dodać żelatynę rozpuszczoną wcześniej w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę wyłożyć na wystudzoną masę cytrynową. Na śmietanę ułożyć herbatniki.

Cukier utrzeć z białkiem i sokiem z cytryny. Dodawać białko i sok stopniowo, bu lukier nie był zbyt rzadki. Posmarować lukrem herbatniki.

Ciasto jest przepyszne – jedno z moich ulubionych! Polecam!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: