Pyszny lekki torcik

Składniki

Biszkopt orzechowy5 jajek1/2 szklanki cukru2 łyżki bułki tartej15 dag orzechów włoskich3 kopiate łyżki mąki pszennejcukier waniliowyłyżeczka proszku do pieczeniaMasa1 szklanka mleka1/4 szklanki cukru1 budyń śmietankowy bez cukru1/4 kostki masła
Ptasie Mleczko
1 szklanka zimnego mleka1 "śnieżka"1 galaretka np. owoce leśne3/4 szklanki wrzącej wodyDodatkowo
dowolne miękkie owoce (polecam: nektarynki, truskawki, maliny, winogrona, agrest, poziomki, jagody)biszkopty (niekoniecznie)galaretka na wierzch

Przygotowanie

Biszkopt orzechowy
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, dalej ubijać dodając cukier, cukier waniliowy i żółtka, delikatnie połączyć ze zmielonymi (lub po prostu zmiażdżonymi wałkiem na stolnicy) orzechami, bułką tartą, mąką i proszkiem do pieczenia, piec 25-30 min w temp. ok. 160 C.

Masa
Ugotować budyń (z mleka, cukru i proszku budyniowego rozpuszczonego w części mleka), przestudzić, masło utrzeć i dodawać stopniowo budyń. Masą posmarować ostudzony biszkopt orzechowy.

Na masę wyłożyć owoce.

Ptasie Mleczko

Śnieżkę ubić z zimnym mlekiem, galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody i lekko tężejącą połączyć ze śnieżką. Wylać na owoce.

Przed włożeniem do lodówki można udekorować torcik biszkoptami, natomiast po stężeniu ptasiego mleczka wylać galaretkę.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: