Keks “wieczny” na białkach

Składniki

1 szklanka białek (może być też całych jajek), 1 ½ szkl. cukru, 1 szkl. stopionego masła ( = 1 kostka), ¾ szkl. ciepłego mleka, cukier waniliowy, 3 szkl. mąki + czubata łyżeczka proszku do pieczenia (wymieszać z mąką), dużo drobno pokrajanych bakalii (rodzynki, różne orzechy, suszone morele, suszone śliwki, kandyzowana skórka pomarańczowa, kandyzowane wiśnie i ananas, daktyle, figi etc.) obsypanych mąką

Przygotowanie

Białka wlać do wysokiego naczynia, dodać cukier i cukier waniliowy – ubić mikserem. Następnie wlać przestudzone masło; stale miksując dolewać po trochu mleko i dosypywać mąkę z proszkiem.Na koniec dodać bakalie i wymieszać łyżką.Wlać ciasto do blaszek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec mniej więcej 45 min. Patyczkiem sprawdzić czy ciasto się dopiekło. Zawsze pieczemy je w Święta, gdy po upieczeniu bab wielkanocnych zostaje dużo niewykorzystanych białek. Ciasto świetnie nadaje się do zamrażania i wykorzystania, gdy inne świąteczne przysmaki zostaną już zjedzone.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: